Overlijden van ridder Patrick Moenaert

Patrick Moenaert tijdens zijn riddering in 2008

Dat ridders niet onsterfelijk zijn, is nu nog maar eens gebleken. Gewezen Brugs burgemeester en maneridder Patrick Moenaert, verloor op woensdag 15 mei 2024 zijn strijd tegen kanker. Hij werd 75 jaar oud (°Oudenburg, 27 maart 1949) en was van 1994 tot eind 2012 burgemeester van de Stad Brugge. Van het vooruitstuwen van deze stad op allerlei gebieden, zowel economisch, cultureel, toeristisch, sociaal als op het vlak van duurzaamheid, heeft hij zijn levensopdracht gemaakt. Tijdens zijn bestuur werd Brugge o.a. Europese Culturele Hoofstad (2002) en werd de binnenstad erkend als UNESCO-werelderfgoed (2000). 

Met de toenmalige West-Vlaamse gouverneur Paul Breyne als peter werd Patrick Moenaert tijdens de Lentezitting in 2008 in Brugge tot maneridder geslagen. ’t Manneke biedt aan de familie zijn oprecht medeleven aan. 

Overlijden van ridder Guido Haerynck

Gwij Mandelinck tijdens zijn riddering in 2005

Maneridder Guido Haerynck, beter gekend onder zijn pseudoniem ‘Gwij Mandelinck’, is na een lange ziekte overleden in zijn woning in Aartrijke op 5 april 2024 op 87-jarige leeftijd. Hij werd in Wakken geboren in 1937 en was bibliothecaris in Poperinge. Als dichter en publicist won hij heel wat waardevolle prijzen. Hij woonde voorheen in Watou waar hij tot 2008 jaarlijks de Poëziezomers organiseerde, een combinatie van poëzie, fotografie en beeldende kunst. Mede daardoor kent Watou heel wat bezoekers en is het op kaart gezet. De dichter zal begraven worden in zijn geliefde Watou op zaterdag 15 april 2024 (15u) (https://www.demuys.be/nl/condoleren/).

Hij werd tot maneridder geslagen in 2005. ’t Manneke biedt aan de familie zijn oprecht medeleven aan. 

Aankondiging Lentezitting Izegem – 28 april 2024

Op zondag 28 april 2024 nodigt het stadsbestuur van Izegem, de stad van ‘bustels en skoen‘, ’t Manneke en al zijn sympathisanten uit voor de jaarlijkse Lentezitting. De feestelijke zitting gaat door in Art’Iz Kunstacademie, Kruisstraat 13-15 te 8870 Izegem. Het riddermaal wordt geserveerd in feestzaal t’ Hoornaerts, Kachtemseplein 13 te 8870 Izegem-Kachtem. 

Drie kandidaat-ridders/jonkvrouwen staan al te popelen om omhalsd te worden met het Groot-Lint van de Orde van ’t Manneke uit de Mane.

  • Christine Desmet: hoofdredacteur de Druivelaar (peter pater Nicolas Devynck)
  • Jan Michiels: musicus – laureaat Koningin Elisabethwedstrijd (meter Hilde Crevits)
  • Cathérine Vandoorne: presentator Radio 2 (peter Bart Cafmeyer)

Tijdens de receptie kan u, eenmalig, Mannekes van 1964 t.e.m. 2015 aankopen aan 2 euro/stuk of 15 euro voor 10 stuks. Kan u niet aanwezig zijn op de receptie maar wenst u toch een oud almanakske te kopen, neem dan contact op met de hoofdverdeler (wim.debu@telenet.be).

Overlijden van ridder pater Tuur Verthé

Pater Tuur Verthé tijdens zijn riddering in 1981

’t Manneke verneemt met grote droefenis het overlijden van ridder pater Arthur (Tuur) Verthé. Pater Verthé werd ridder geslagen tijdens de Herfstzitting van 18 oktober 1981 te Diksmuide. Hij was een trouwe ridder en tot voor enkele jaren vaak aanwezig op onze zittingen. Pater Verthé is missionaris van Scheut. Hij deed onder andere pastoraal werk in Kinshasha. Hij stichtte in 1963 ‘België in de Wereld’, dat evolueerde naar ‘Vlamingen in de Wereld’ waarvan hij algemeen secretaris en bezieler werd. Een wereldwijd bereisde en belezen man die ook schrijver en dichter was. Hij overleed in het Missiehuis van Torhout op 9 februari 2024 op de gezegende leeftijd van 97 jaar. Zijn uitvaart heeft plaats in de decanale Sint-Pieterskerk te Torhout op vrijdag 16 februari 2024 om 10u30.

Overlijden van ridder Roger Deruwe

Rogge Deruwe tijdens zijn riddering in 1996

’t Manneke verneemt met droefenis het overlijden van ridder Roger Deruwe. Roger werd ridder geslagen tijdens de Lentezitting van 1996 te Male. Hij was een befaamd musicus, onder andere organist van de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge, dirigent van het Renaat Veremanskoor, muziekpedagoog Sint-Andreasinstituut Brugge en stichter van de Scola Gregoriana Brugensis. Hij was tevens een goed verteller. Hij overleed in het AZ Sint-Jan te Brugge op 29 januari 2024 op de gezegende leeftijd van 98 jaar. Zijn uitvaart had plaats te Sint-Andries op 3 februari laatstleden.

De kattenstreken van ridders Bart en Jimmy

SnapCat is een magische lichtwandeling ter promotie van de Kattenstoet die zondag 12 mei door de Ieperstraten trekt. 

Op 6 historische locaties in het centrum van Ieper en langs de vestigingen worden leuke en verrassende verhalen geprojecteerd. Ontdek hoe Ieperse katten de middeleeuwen overleefden via een gratis audiovisuele wandeling die start aan het Belfort op de Grote Markt. De wandeling van 4 kilometer kun je beleven van 3 t.e.m. 18 februari, telkens van 18 tot 22u.

Maneridder Bart Cafmeyer stond in voor de regie en maneridder Jimmy Hostens zorgde voor de illustraties. 

Meer informatie op https://www.ieper.be/snapcat

Lente- en Herfstzitting 2024

Het Berek van ’t Manneke uit de Mane doet den volke konde dat de Lentezitting 2024 zal doorgaan op zondag 28 april 2024 in Izegem en dat de Herfstzitting in Diksmuide wegens de verkiezingen uitzonderlijk zal doorgaan op de 1ste zondag van oktober, nl. 6 oktober 2024.

2 maneridders op de planken

Binnenkort staan 2 van onze maneridders op de planken. Kurt Defrancq is te zien in de theatermonoloog met live muziek DE POPPENDOKTER en Roland Delannoy in de tragikomedie SUKR. Niet te missen!

Klik op De Poppendokter of Sukr voor meer info. 

Maneridder Lionel Vandenberghe is niet meer

’t Manneke vernam het overlijden van maneridder Lionel Vandenberghe (lichting 1989). Hij was in Houtem geboren op 26 juli 1943 en overleed in Antwerpen op 26 december 2023. De uitvaart vindt plaats in de St. Joriskerk te Antwerpen op 5 januari 2024 maar Lionel wordt daags nadien begraven in zijn geboortedorp. 

Lionel Vandenberghe was licentiaat in de psychologie maar wij kennen hem voornamelijk als overtuigde Vlaming, politicus en vredesactivist. Hij was ook voorzitter van het IJzerbedevaartcomité van 1989 tot 2002. ’t Manneke biedt zijn echtgenote en familie zijn oprecht medeleven aan. 

Overlijden van ridder Patrick Peire

Maneridder Patrick Peire (lichting 1997) is na een slepende ziekte op woensdag 22 november 2023 in Jabbeke overleden. Hij was 77 jaar oud (°Brugge 06-08-1946) en was een bekend dirigent, koorleider en muziekpedagoog.

Hij is als dirigent vooral bekend van Het Collegium Instrumentale Brugense. Vele jaren lang (tot 2006 onder zijn leiding) hield dit ensemble elk jaar 30 à 40 concerten in binnen- en buitenland. Daarnaast nam Peire ook het West-Vlaams Vocaal Ensemble in handen en herdoopte het tot Capella Brugensis. Van 1986 tot 1994 was Peire ook dirigent van het Nieuw Vlaams Symfonieorkest.

Hij kreeg in 2007 de cultuurprijs van de provincie West-Vlaanderen. Volgens de jury van toen heeft Peire op een uitzonderlijke wijze bijgedragen tot de uitstraling en de verspreiding van de Nederlandse cultuur. Zijn orkest en koor zijn internationaal gerenommeerd. Het Collegium Instrumentale kreeg als eerste Belgisch klassiek Ensemble een Grammy Award-nominatie. 

’t Stond in de sterren geschreven …

Op maandag 9 oktober 2023, was het exact 400 jaar geleden dat de West-Vlaamse jezuïetenpater Ferdinand Verbiest (Pittem) geboren werd. Vanuit Pittem maakte hij het in de zeventiende eeuw tot adviseur van keizer Kangxi. Aan het keizerlijk hof beoefende hij astronomie. Hij bouwde het al bestaande observatorium uit met nieuwe revolutionaire instrumenten. Ook bouwde hij een wereldbol, zonnewijzers, wateruurwerken, waterpompen tegen overstromingen en zelfs een thermometer, een camera obscura en volgens de overlevering ook het allereerste prototype van de auto zoals we hem vandaag kennen. Zijn ondernemingsgeest en pioniersmentaliteit zijn ook vandaag nog altijd belangrijke West-Vlaamse troeven.

’t Manneke was op de academische zitting goed vertegenwoordigd door jonkvrouw Katrien Arickx en ridders Carl Decaluwé, Yves Leterme (sprekers), Kurt Defrancq, Frans Hoorelbeke, Dirk Vyncke, Johan Colpaert, Wilfried Devoldere en bereklid Brigitte Vandermeersch. 

Aankondiging Herfstzitting Diksmuide – 8 oktober 2023

Op zondag 8 oktober zijn we weer te gast in de Mannekesstad Diksmuide voor onze jaarlijkse Herfstzitting in het CC Kruispunt. Traditiegetrouw wordt er onze volksalmanak ’t Manneke uit de Mane – editie 2024 (nr. 102) aan het publiek voorgesteld.

En ’t is nog nie alles. Drie kandidaat-ridders staan al te popelen om omhalsd te worden met het Groot-Lint van de Orde van ’t Manneke uit de Mane.

  • Mgr. Lode Aerts: bisschop van Brugge (peter Henk Laridon)
  • Jimmy Hostens: huistekenaar-illustrator van ’t Manneke (peter Kris Declercq)
  • Maarten Larmuseau: geneticus -professor in genetica (peter Wilfried Devoldere)


Kristien Ramault is niet meer

Wij vernemen met droefenis het overlijden van Kristien Ramault (°21 juli 1953), lieve echtgenote van ridder en ondervoorzitter Antoon Declercq. Kristien overleed rustig thuis in Deerlijk – na de ziekenzalving – op donderdag 10 augustus 2023. 

De uitvaartplechtigheid gaat door op zaterdag 19 augustus 2023 om 10u30 in de Sint-Stefanuskerk te Vichte (Oudenaardestraat 4 te 8570 Anzegem-Vichte). Samenkomst en familiegroet in de kerk vanaf 10u. 

’t Manneke en het voltallige berek biedt hun oprecht medeleven aan Antoon en de familie. 

‘En Route’ met ridder-journalist Steven Decraene

Dat er ook inkt in de aderen van ridder-journalist Steven Decraene (prom. 2023) vloeit, is nu duidelijk. Steven Decraene uit Stasegem, sinds 8 jaar Frankrijkcorrespondent voor VRT1, schrijft in ‘En Route‘ over de grandeur van Frankrijk, de Tour en het verleden van het land, maar ook over het Franse chauvinisme, de liefde voor la République, de cultuur, de landschappen, de (levens)kunst. De politiek, de radicalisering die er plaats heeft gevonden, de eeuwige betogingen en opstandjes in de hoofdstad door onder meer ‘les gilets jaunes’ ontbreken evenmin. 

Een aanrader voor op het nachtkastje of ergens onderweg. Misschien liefst nog in Frankrijk. Proficiat Steven!

De Rodenbachs, vechters en verzoeners

Op donderdag 27 april 2023 (ts. 19-21u) stelt auteur Erik Verdonck in het Verzonken Kasteel van ARhus Roeselare zijn boek voor en vertelt over de rol van de Rodenbach familie in de geschiedenis en literatuur.

Hij neemt je in zijn boek mee op een reis van 1750 tot 1900, waarbij je illustere figuren zoals Alexander Rodenbach, stichter van Brouwerij Rodenbach, Albrecht en Georges Rodenbach leert kennen in woelige tijden. Welke rol spelen de telgen van deze van oorsprong Duitse familie in de Belgische, Vlaamse en internationale geschiedenis en literatuur? Ontdek de mensen achter de vele maskers en ervaar de kracht van de Rodenbachs als vechters en verzoeners.

De auteur wordt geïnterviewd door Bert Kruismans, en neemt daarna zelf het woord. 

Inschrijven voor de lezing moet via deze link https://www.eventbrite.be/e/tickets-boekvoorstelling-de-rodenbachs-vechters-en-verzoeners-door-erik-verdonck-517845689397 en kost €5. Plaatsen zijn beperkt. Je kan er het boek kopen voor €27.

Een organisatie van de Albrecht Rodenbach VZW.