Overlijden van ridder Patrick Peire

Maneridder Patrick Peire (lichting 1997) is na een slepende ziekte op woensdag 22 november 2023 in Jabbeke overleden. Hij was 77 jaar oud (°Brugge 06-08-1946) en was een bekend dirigent, koorleider en muziekpedagoog.

Hij is als dirigent vooral bekend van Het Collegium Instrumentale Brugense. Vele jaren lang (tot 2006 onder zijn leiding) hield dit ensemble elk jaar 30 à 40 concerten in binnen- en buitenland. Daarnaast nam Peire ook het West-Vlaams Vocaal Ensemble in handen en herdoopte het tot Capella Brugensis. Van 1986 tot 1994 was Peire ook dirigent van het Nieuw Vlaams Symfonieorkest.

Hij kreeg in 2007 de cultuurprijs van de provincie West-Vlaanderen. Volgens de jury van toen heeft Peire op een uitzonderlijke wijze bijgedragen tot de uitstraling en de verspreiding van de Nederlandse cultuur. Zijn orkest en koor zijn internationaal gerenommeerd. Het Collegium Instrumentale kreeg als eerste Belgisch klassiek Ensemble een Grammy Award-nominatie. 

’t Stond in de sterren geschreven …

Op maandag 9 oktober 2023, was het exact 400 jaar geleden dat de West-Vlaamse jezuïetenpater Ferdinand Verbiest (Pittem) geboren werd. Vanuit Pittem maakte hij het in de zeventiende eeuw tot adviseur van keizer Kangxi. Aan het keizerlijk hof beoefende hij astronomie. Hij bouwde het al bestaande observatorium uit met nieuwe revolutionaire instrumenten. Ook bouwde hij een wereldbol, zonnewijzers, wateruurwerken, waterpompen tegen overstromingen en zelfs een thermometer, een camera obscura en volgens de overlevering ook het allereerste prototype van de auto zoals we hem vandaag kennen. Zijn ondernemingsgeest en pioniersmentaliteit zijn ook vandaag nog altijd belangrijke West-Vlaamse troeven.

’t Manneke was op de academische zitting goed vertegenwoordigd door jonkvrouw Katrien Arickx en ridders Carl Decaluwé, Yves Leterme (sprekers), Kurt Defrancq, Frans Hoorelbeke, Dirk Vyncke, Johan Colpaert, Wilfried Devoldere en bereklid Brigitte Vandermeersch. 

Aankondiging Herfstzitting Diksmuide – 8 oktober 2023

Op zondag 8 oktober zijn we weer te gast in de Mannekesstad Diksmuide voor onze jaarlijkse Herfstzitting in het CC Kruispunt. Traditiegetrouw wordt er onze volksalmanak ’t Manneke uit de Mane – editie 2024 (nr. 102) aan het publiek voorgesteld.

En ’t is nog nie alles. Drie kandidaat-ridders staan al te popelen om omhalsd te worden met het Groot-Lint van de Orde van ’t Manneke uit de Mane.

  • Mgr. Lode Aerts: bisschop van Brugge (peter Henk Laridon)
  • Jimmy Hostens: huistekenaar-illustrator van ’t Manneke (peter Kris Declercq)
  • Maarten Larmuseau: geneticus -professor in genetica (peter Wilfried Devoldere)


Kristien Ramault is niet meer

Wij vernemen met droefenis het overlijden van Kristien Ramault (°21 juli 1953), lieve echtgenote van ridder en ondervoorzitter Antoon Declercq. Kristien overleed rustig thuis in Deerlijk – na de ziekenzalving – op donderdag 10 augustus 2023. 

De uitvaartplechtigheid gaat door op zaterdag 19 augustus 2023 om 10u30 in de Sint-Stefanuskerk te Vichte (Oudenaardestraat 4 te 8570 Anzegem-Vichte). Samenkomst en familiegroet in de kerk vanaf 10u. 

’t Manneke en het voltallige berek biedt hun oprecht medeleven aan Antoon en de familie. 

Noteer alvast in jullie ‘kalpingske’

’t Manneke uit de Mane is zich volop aan het klaarmaken om alle jonkvrouwen, ridders en de vele manevrienden in Diksmuide te ontvangen op zondag 8 oktober 2023 voor de Herfstzitting. Omcirkel die dag in ’t rood in jullie agenda. 

De West-Vlaamse ‘koteroare’ is were volledig opgekuist en het Indisch zweerd blinkt als nooit tevoren. Echter, wie de nieuwe ridders/jonkvrouwen zullen zijn, verklapt ie nog niet. ‘Kere ke were ‘ op deze pagina in september. 

Fiere ridders, koene schildknapen

De 22-jarige jobstudent EHBO die op zondag 11 juni in De Panne een baby reanimeerde nadat een moeder in een openbaar toilet te vroeg beviel, is uit de schaduw getreden. Het betreft Brecht Berteloot, student Taal- en Letterkunde uit Roeselare én zoon van maneridder-beiaardier Wim Berteloot.

Brecht blijft er bescheiden bij en benadrukt dat dit de verdienste is van een heel team. In elk geval was dit een ridderlijke daad. Proficiat Brecht!

‘En Route’ met ridder-journalist Steven Decraene

Dat er ook inkt in de aderen van ridder-journalist Steven Decraene (prom. 2023) vloeit, is nu duidelijk. Steven Decraene uit Stasegem, sinds 8 jaar Frankrijkcorrespondent voor VRT1, schrijft in ‘En Route‘ over de grandeur van Frankrijk, de Tour en het verleden van het land, maar ook over het Franse chauvinisme, de liefde voor la République, de cultuur, de landschappen, de (levens)kunst. De politiek, de radicalisering die er plaats heeft gevonden, de eeuwige betogingen en opstandjes in de hoofdstad door onder meer ‘les gilets jaunes’ ontbreken evenmin. 

Een aanrader voor op het nachtkastje of ergens onderweg. Misschien liefst nog in Frankrijk. Proficiat Steven!

De Rodenbachs, vechters en verzoeners

Op donderdag 27 april 2023 (ts. 19-21u) stelt auteur Erik Verdonck in het Verzonken Kasteel van ARhus Roeselare zijn boek voor en vertelt over de rol van de Rodenbach familie in de geschiedenis en literatuur.

Hij neemt je in zijn boek mee op een reis van 1750 tot 1900, waarbij je illustere figuren zoals Alexander Rodenbach, stichter van Brouwerij Rodenbach, Albrecht en Georges Rodenbach leert kennen in woelige tijden. Welke rol spelen de telgen van deze van oorsprong Duitse familie in de Belgische, Vlaamse en internationale geschiedenis en literatuur? Ontdek de mensen achter de vele maskers en ervaar de kracht van de Rodenbachs als vechters en verzoeners.

De auteur wordt geïnterviewd door Bert Kruismans, en neemt daarna zelf het woord. 

Inschrijven voor de lezing moet via deze link https://www.eventbrite.be/e/tickets-boekvoorstelling-de-rodenbachs-vechters-en-verzoeners-door-erik-verdonck-517845689397 en kost €5. Plaatsen zijn beperkt. Je kan er het boek kopen voor €27.

Een organisatie van de Albrecht Rodenbach VZW. 

Deze keer geen drie, maar vier …

De gemeente Deerlijk maakt zich op om ’t Manneke uit de Mane en zijn vele manevrienden te ontvangen op zondag 23 april 2023 in de theaterzaal van OC d’Iefte voor de feestelijke Lentezitting.

’t Kan niet op want deze keer liggen er geen drie, maar wel vier ferme kandidaten ‘te weke‘.  

  • Martine Bossuyt: vredesvrouw, geëngageerd kunstenaar (meter Jennie Vanlerberghe)
  • Steven Decraene: VRT-journalist, Frankrijkcorrespondent (peter Lieven ‘Gili‘ Gheysen)
  • Niels DestadsbaderDeze keer geen drie, maar vier …

Mane-ridder Frank Baert viert zijn emeritaat

Officieel is hij al 2 jaar met emeritaat maar op 18 februari 2023 kan mane-ridder Frank Baert (prom. 2015) dat eindelijk vieren. Echt ophouden is er voor hem nog niet bij. Op de uitnodiging tot zijn emeritaatsviering staat: ‘Als opdrachthouder levenslang leren vervult hij een vitale rol binnen KU Leuven. Zijn hele academische carrière schreef Frank Baert mee aan tal van hoofdstukken die deze universiteit tot op vandaag blijvend definiëren. Hij was wegbereider van de Associatie KU Leuven, voortrekker en netwerker, bruggenbouwer tussen universiteit, bedrijfswereld, organisaties, steden en gemeenten.’ 

Het Berek van ’t Manneke uit de Mane feliciteert hem van harte!

Maaike doet het weer

Onze mane-jonkvrouw Maaike Cafmeyer (prom. 2021) kreeg op 4 februari op het filmfestival van Oostende de Ensor voor Beste Acteerprestatie. Dat heeft ze te danken aan de vertolking van  Chantal Vantomme, haar alter ego in de TV-reeks ‘Chantal’. De reeks werd bedacht en geschreven door mane-ridder  Mathias Sercu (prom. 2015).

’t Manneke is erg preus op z’n postenakels en feliciteerde hen de dag daarop met een volle maan. 

Eerste ridderslag 2023 is een feit

Op 10 januari toastte ’t Manneke uit de Mane op het nieuwe jaar. 

Tijdens deze receptie werd Jean-Claude Vanbesien , beter gekend als ‘Claude van Den Arend‘, met de West-Vlaamse koteroare tot nieuwe ridder geslagen. Jean-Claude is de sympathieke uitbater van ons lokaal, café Den Arend, op het Polenplein te Roeselare. Al vele jaren laaft en spijst hij als een rasechte kastelein de berekleden tijdens hun vermoeiende vergaderingen. 

Jean-Claude staat al sinds 1989 aan het roer – ‘aan den tap‘ is hier beter op zijn plaats – van Den Arend. Naar het schijnt wordt er in geen enkele café in West- en Oost-Vlaanderen meer Rodenbach geschonken dan in Den Arend. Jean-Claude is ook al 10 jaar voorzitter van Horeca Roeselare. 

Broeder-ridder Waldebert is niet meer

Manneridder Fernand Devestel met kloosternaam Waldebert overleed op 28 december 2022 in het WZC Sint-Jan in Zelzate en krijgt op vrijdag 6 januari om 11 uur een uitvaartdienst in de Sint-Laurentiuskerk op de Grote Markt. Hij werd 92 jaar. 

De religieus trad in 1948 in bij de Broeders van Liefde. In 1967 werd hij vicaris-generaal en was speciaal belast met de vernieuwing van de statuten van de congregatie. In 1976 werd hij tot generaal overste verkozen. Hij voerde deze topfunctie een kwarteeuw uit en leidde toen wereldwijd de Broeders van Liefde. Waldebert werd nadien provinciale overste voor België en Nederland en directeur van het opleidingshuis voor jonge broeders. Hij werd opgenomen in onze ridderorde in 1993. 

’t Manneke biedt zijn oprecht medeleven aan. 

Lentezitting 2023

Haal maar jullie ‘calepinsgke‘ boven en noteer dat de Lentezitting van ‘t Manneke uit de Mane zal doorgaan op zondag 23 april 2023 in Deerlijk.

Verdere informatie volgt. 

’t Manneke moet iets opbiechten

Mocht je het nog niet weten: Manejonkvrouw Maaike Cafmeyer werd op woensdag 30 november tot West-Vlaams Ambassadeur 2022 gekroond. Ze liet een aantal andere bekende West-Vlamingen achter zich. Een straffe prestatie voor die straffe madam die we ondertussen al kennen uit de TV-reeksen ‘Bevergem’, ‘Eigen Kweek’ en ‘Chantal’ en die notabene in oktober 2021 al tot jonkvrouw-ambassadrice in de orde van ’t Manneke uit de Mane werd verheven. Ze liet in een krant noteren: ‘Ik draag West-Vlaanderen in mien erte, absoluut! Ik ben altijd trots geweest op West-Vlaanderen en mijn dialect. Dat no-nonsense ding van ‘doe maar geweune’. Fantastisch!’

Maaike volgt Dominique Persoone op die op zijn beurt al in 2019 tot maneridder werd geslagen.

Maar ’t Manneke moet iets opbiechten. Sorry voor de anderen maar ’t is sterker dan zijn zelven. ’t Manneke kan het niet laten om achter de coulissen van de West-Vlaamse ambassadeursverkiezingen zijn jonkvrouwen en ridders een duwtje naar voren te geven. Goe gedoan van ’t Manneke en ’t is hem vergeven. Maar evenzeer goe gedoan door Maaike!

Brugge, stad van water – Jo Berten 

Maneridder Jo Berten (prom. 2018) gidst al vele jaren toeristen, belangstellenden en jongeren doorheen zijn stad. Hij is een vat vol kennis én anekdotiek. Wat hij weet en wat hij te vertellen heeft over Brugge, deelt hij nu met het publiek.

De essentie van zijn geliefde stad Brugge is voor hem ‘water’, in al zijn vormen en aspecten. Er is de verbinding met de zee natuurlijk, via het Zwin en via Zeebrugge dat uitgegroeid is tot een Europese tophaven. Er zijn natuurlijk de reien, ooit handelswegen, nu een bron van vaarplezier. Er was altijd de handel over het water die luxe, grondstoffen, weefsels en beursactiviteiten in de stad bracht. Er is de architectuur van de stadsgebouwen weerspiegeld in het water en de literatuur die uit het water put om over de stad te vertellen. En er is het wijwater dat symbool staat voor de roomse natuur van de stad ooit. Dat alles samen maakt(e) van Brugge een stad van water.

Het boek wordt voorgesteld op woensdag 23 november 2022 vanaf 19u in het stadhuis van Brugge – Burg 12 met mogelijkheid tot aankoop + signeren. 
Graag voor 18 november je aanwezigheid bevestigen via: http://bitly.ws/wsyA

Nieuw boek van ridder-bereklid Johan Mattelaer

Ridder-Bereklid Johan Mattelaer kan het schrijven niet laten. Vanaf 8 oktober is zijn nieuw boek ‘LEVEN EN DOOD – Rituelen rond sterven en gedenken’ te koop in de (betere) boekhandel.

Het is een dik, encyclopedisch boek geworden van 320 pagina’s, kleurrijk geïllustreerd met meer dan 400 afbeeldingen dat een overzicht geeft van wat hij als geneesheer in zijn praktijk en vooral als reiziger rond de wereld heeft gezien en meegemaakt. Een ideaal geschenkboek rond Allerzielen, Kerstmis en Nieuwjaar, zeker voor mensen die iemand verloren hebben of met ziekte te kampen hebben.

Het boek kost in de handel €39,95 doch hier komt de winst volledig in de handen van de boekhandel. Beter is om het boek bij de auteur zelf te bestellen, aan de afgeronde prijs van €40 maar hiervan gaat €20 rechtstreeks naar Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw. Wie €200 overschrijft krijgt zelf een boek en krijgt er vier extra die hij/zij als geschenk kan geven. Daarenboven gaat er rechtstreeks €100 naar het mooie werk van Palliatieve Zorg Vlaanderen.

Overschrijven kan op rekeningnr. BE19 7350 6004 5412 van Boeken Palliatieve met vermelding van het aantal gewenste boeken, uw naam en het leveringsadres.

Jonkvrouw Maaike en ridder Dominique scoren

‘Chantal’, de nieuwe fictiereeks op Eén met onze guitige jonkvrouw Maaike Cafmeyer (promotie 2021) in de hoofdrol scoort hoge cijfers. Dat blijkt uit de recentste kijkcijfers want keer op keer staat ze op nr. 1 met meer dan een miljoen kijkers. ‘Chantal’ is een politiereeks, maar dan wel één met een (West)hoek af. Maaike Cafmeyer speelt er hoofdinspecteur Chantal Vantomme. Haar kennen we nog als politieagente in de reeks Eigen Kweek, maar ze is nu verhuisd naar de Veurnse politiezone Spoorkin, de kleinste en meest westelijke in ons land, aka de ‘Far West’ van Vlaanderen. Hiermee krijgt dit personage een heel eigen reeks, in een eigen universum met een heleboel nieuwe personages. De reeks werd bedacht en geschreven door maneridder Mathias Sercu (prom. 2015). ’t Manneke keek er naar … lachte hertelijk … en zag dat het heel goed was.

Nog een Maneridder die hoog scoort: smaakacrobaat en West-Vlaams Ambassadeur 2021 Dominique Persoone (prom. 2019). Op 19 september ll. werd Dominique en zijn zaak The Chocolat Line, die ondertussen al 30 kaarsjes mag uitblazen, door gastronomiegids Gault&Millau uitgeroepen tot beste chocolatier van ’t jaar 2023. Hij deelt die prijs met zijn zoon Julius die als tweede generatie zijn intrede in de zaak heeft gemaakt. ’t Manneke proefde ervan … en lekte zijn lipke. Proficiat aan beiden.

Aankondiging Herfstzitting 2022

’t Is were zoverre! Zondag, 9 oktober, wordt in Diksmuide onzen nieuwen almanak 2023 aan ’t grote publiek voorgesteld, nummer 101 in de reke.

En ’t is nog nie alles. Drie verdienstelijke West-Vlamingen mogen dan ook kiezen tussen de Vlaamse koterare of het Indisch zweerd om zich tot ridder te laten slaan.

  • Peter Vyncke, CEO Vyncke, Clean Energy Technology (peter Jan Meuleman)
  • Rudi Ghequire, brouwer – site manager brouwerij Rodenbach (peter Wilfried Devoldere)
  • Lieven Verstraete, journalist – presentator De Zevende Dag (peter Johny Vansevenant)
Peter Vyncke
Rudi Ghequire
Lieven Verstraete

Ridder-kunstenaar Jef Claerhout is overleden

Jef Claerhout bij zijn ridderslag in Diksmuide in 2007

Met het overlijden van ridder-kunstenaar Jef Claerhout verliest ’t Manneke uit de Mane wel een heel bijzonder en artistiek iemand. Hij werd in 1937 in Tielt geboren maar midden jaren tachtig verruilde de beeldend kunstenaar Damme voor Oedelem. Op 10 augustus 2022 overleed hij in het AZ St. Lucas in Brugge. Hij werd 84 jaar. 

Zijn werk – veelal beelden uit messing – kan je in tal van West-Vlaamse steden en gemeenten bewonderen. Jef werd in 2007 tot maneridder geslagen en is sedert een 20-tal jaren – nu samen met zijn zoon Matthias – ook de maker van het maantje dat onderaan ons lint bengelt. Wedden dat ’t maantje nu een traan wegpinkt?  

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op vrijdag 19 augustus om 11 uur in de O.L.V.-Hemelvaartkerk van Damme. 

Ridder Jan Lannoo is niet meer

Jan Lannoo tijdens zijn riddering in 1985

’t Manneke uit de Mane verneemt met grote droefheid het overlijden van ridder Jan Lannoo, geboren te Tielt op 14 juli 1928 en er overleden op 24 juni 2022.

Jan Lannoo werd samen met zijn broer Godfried, het tweespan van de Uitgeverij Lannoo, geridderd in de Herfstzitting te Diksmuide op 20 oktober 1985.

Godfried was de uitgever, Jan was de drukker. Jan zorgde er voor dat alles wat op de drukpersen gelegd werd, perfect afgewerkt werd. In ’t Manneke uit de Mane 1987 lezen we op pagina 168: ‘Dat Lannoo overal ter wereld de hoogste onderscheidingen krijgt voor het mooiste boek, is voor een groot deel te danken aan Jan Lannoo.’

Jan Lannoo was een trouwe ridder, heel vaak, graag en hartelijk aanwezig op onze ridderzittingen. De uitvaartplechtigheid is op vrijdag 1 juni 2022 om 10u30 in de decanale Sint-Pieterskerk te Tielt.

… en op de Lentezitting 2011

’t Manneke in het Hof der Dingen

In het voorjaarsnummer van PREUS, het magazine van de provincie West-Vlaanderen, kondigde Wim Opbrouck het Hof der Dingen aan.

Het Hof der Dingen is een digitale tentoonstelling in het Provinciaal Hof van objecten die typisch voor West-Vlaanderen en de West-Vlaming zijn. Als curator van deze tentoonstelling was Opbrouck op zoek naar objecten die het leven, wonen en ‘zijn’ van de West-Vlaming illustreren.

’t Manneke stelde zich kandidaat en is preus om te laten weten dat het geselecteerd werd.

Alle inzendingen worden opgenomen in een beeldbank https://beeldbank.west-vlaanderen.be/collections/view/EB73AAEF-06BB-4929-81C7054DA58110DF/#

Drie kersverse ridders op de Lentezitting
Veurne – 24 april 2022

Zittend v.l.n.r.: voorzitter Johan Colpaert, Lieven Boeve, Wim Berteloot en Lucien Van Acker die het ridderlint voor zijn zoon Jan Van Acker (afwezig) aan kleindochter Saar overhandigde. Staand: Lies Laridon, Wilfried Devoldere, Jan Meuleman, Jan Denys, Koen Denys, Marleen Denys, Saar Van Acker, Henk Laridon, Peter Roose, Antoon Declercq.

Onder een stralende zon en met een licht zeebriesje werden op 24 april 2022 opnieuw drie verdienstelijke West-Vlamingen tot ridder geslagen in de Orde van ’t Manneke uit de Mane. Deze eer viel te beurt aan Wim Berteloot, stadsbeiaardier van Brugge-Diksmuide-Menen (meter Lies Laridon), Lieven Boeve, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen (peter Piet Desmet) en Jan Van Acker, mediëvist en tevens wetenschappelijk medewerker van het abdijmuseum Ten Duinen te Koksijde (peter Wilfried Devoldere). Jan Van Acker moest echter wegens ziekte op het laatste moment nog forfait geven. Het was zijn vader, ridder Lucien Van Acker, die symbolisch het ridderlint aan Jans dochter Saar overhandigde. Jan zal zijn ridderslag in de volgende zitting nog ‘lijfelijk’ ondergaan. 

Na een receptie aangeboden door de Stad Veurne kon het riddermaal gesmaakt worden in de Salons Driekoningen te Beauvoorde. Volkszanger Robrecht Vanhuyse was de minnestreel van dienst. 

De afwezige ridder Jan Van Acker

Klik  hier voor meer foto’s van de Lentezitting. 


Wildemansprijs 2022 voor Flor Barbry’s Volkstoneel

In de feestzaal van het Klein Seminarie te Roeselare werd op zaterdag 23 april 2022 voor de vijfde maal de Wildemansprijs uitgereikt. Het is een onderscheiding voor een West-Vlaming/West-Vlaamse of een West-Vlaamse vereniging met opmerkelijke culturele en/of sociale verdiensten, over de grenzen van (West-)Vlaanderen heen. uitgereikt. Klik  hier om de uitnodiging te kunnen bekijken. 

Dit jaar ging de prijs naar Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen  uit Westouter waarvan onze maneridder Roland Delannoy één van de drijvende krachten is. ’t Manneke feliciteert niet zonder enige fierheid Roland en z’n gezelschap. Opmerkelijk is dat drie van de vier vorige laureaten ook maneridder of -jonkvrouw zijn, nl. vredesactiviste Jenny Vanlerberghe, beeldend kunstenaar Isidoor Goddeeris en actrice Chris Lomme. De vierde laureaat, filmregisseur Jan Verheyen, is dan weer gehuwd met jonkvrouw Lien Willaert. ’t Manneke is vree goe bezig!!!

Henk Laridon schrijft boek ‘Sprokkels en Sporen’

Bij onze ridder-proost Henk Laridon vloeit niet alleen bloed maar ook inkt in zijn aderen. Tijdens de corona-periode schreef hij een boek over het zoeken en vinden vanuit het geloof. Het boek kreeg dan ook toepasselijk de titel ‘Sprokkels en Sporen’ en gaat over sprokkels van gedachten en ervaringen over het geloof van een christen; sporen die getuigen van geloof en inspiratie. Gedachten en ideeën, neergeschreven door een parochieherder.  

Geloof kleurt en motiveert het leven. Wie er zin en inspiratie in vindt, wordt dankbaar. Wie vindt, mag dankbaar zijn voor iedere sprokkel, voor ieder spoor.

Het wordt uitgegeven door Halewijn en is verkrijgbaar in elke goede boekhandel of bij Henk zelf.  Boekvoorstelling op YouTube

Ridder-proost Henk Laridon is  pastoor van de pastorale eenheid Sint-Paulus Waregem en deken van het decanaat Waregem-Avelgem.