Ridder-kunstenaar Jef Claerhout is overleden

Jef Claerhout bij zijn ridderslag in Diksmuide in 2007

Met het overlijden van ridder-kunstenaar Jef Claerhout verliest ’t Manneke uit de Mane wel een heel bijzonder en artistiek iemand. Hij werd in 1937 in Tielt geboren maar midden jaren tachtig verruilde de beeldend kunstenaar Damme voor Oedelem. Op 10 augustus 2022 overleed hij in het AZ St. Lucas in Brugge. Hij werd 84 jaar. 

Zijn werk – veelal beelden uit messing – kan je in tal van West-Vlaamse steden en gemeenten bewonderen. Jef werd in 2007 tot maneridder geslagen en is sedert een 20-tal jaren – nu samen met zijn zoon Matthias – ook de maker van het maantje dat onderaan ons lint bengelt. Wedden dat ’t maantje nu een traan wegpinkt?  

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op vrijdag 19 augustus om 11 uur in de O.L.V.-Hemelvaartkerk van Damme. 

Ridder Jan Lannoo is niet meer

Jan Lannoo tijdens zijn riddering in 1985

’t Manneke uit de Mane verneemt met grote droefheid het overlijden van ridder Jan Lannoo, geboren te Tielt op 14 juli 1928 en er overleden op 24 juni 2022.

Jan Lannoo werd samen met zijn broer Godfried, het tweespan van de Uitgeverij Lannoo, geridderd in de Herfstzitting te Diksmuide op 20 oktober 1985.

Godfried was de uitgever, Jan was de drukker. Jan zorgde er voor dat alles wat op de drukpersen gelegd werd, perfect afgewerkt werd. In ’t Manneke uit de Mane 1987 lezen we op pagina 168: ‘Dat Lannoo overal ter wereld de hoogste onderscheidingen krijgt voor het mooiste boek, is voor een groot deel te danken aan Jan Lannoo.’

Jan Lannoo was een trouwe ridder, heel vaak, graag en hartelijk aanwezig op onze ridderzittingen. De uitvaartplechtigheid is op vrijdag 1 juni 2022 om 10u30 in de decanale Sint-Pieterskerk te Tielt.

… en op de Lentezitting 2011

’t Manneke in het Hof der Dingen

In het voorjaarsnummer van PREUS, het magazine van de provincie West-Vlaanderen, kondigde Wim Opbrouck het Hof der Dingen aan.

Het Hof der Dingen is een tentoonstelling in het Provinciaal Hof van objecten die typisch voor West-Vlaanderen en de West-Vlaming zijn. Als curator van deze tentoonstelling was Opbrouck op zoek naar objecten die het leven, wonen en ‘zijn’ van de West-Vlaming illustreren.

’t Manneke stelde zich kandidaat en is preus om te laten weten dat het geselecteerd werd.

Alle inzendingen worden opgenomen in een beeldbank https://beeldbank.west-vlaanderen.be/collections/view/EB73AAEF-06BB-4929-81C7054DA58110DF/#

Drie kersverse ridders op de Lentezitting
Veurne – 24 april 2022

Zittend v.l.n.r.: voorzitter Johan Colpaert, Lieven Boeve, Wim Berteloot en Lucien Van Acker die het ridderlint voor zijn zoon Jan Van Acker (afwezig) aan kleindochter Saar overhandigde. Staand: Lies Laridon, Wilfried Devoldere, Jan Meuleman, Jan Denys, Koen Denys, Marleen Denys, Saar Van Acker, Henk Laridon, Peter Roose, Antoon Declercq.

Onder een stralende zon en met een licht zeebriesje werden op 24 april 2022 opnieuw drie verdienstelijke West-Vlamingen tot ridder geslagen in de Orde van ’t Manneke uit de Mane. Deze eer viel te beurt aan Wim Berteloot, stadsbeiaardier van Brugge-Diksmuide-Menen (meter Lies Laridon), Lieven Boeve, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen (peter Piet Desmet) en Jan Van Acker, mediëvist en tevens wetenschappelijk medewerker van het abdijmuseum Ten Duinen te Koksijde (peter Wilfried Devoldere). Jan Van Acker moest echter wegens ziekte op het laatste moment nog forfait geven. Het was zijn vader, ridder Lucien Van Acker, die symbolisch het ridderlint aan Jans dochter Saar overhandigde. Jan zal zijn ridderslag in de volgende zitting nog ‘lijfelijk’ ondergaan. 

Na een receptie aangeboden door de Stad Veurne kon het riddermaal gesmaakt worden in de Salons Driekoningen te Beauvoorde. Volkszanger Robrecht Vanhuyse was de minnestreel van dienst. 

De afwezige ridder Jan Van Acker

Klik  hier voor meer foto’s van de Lentezitting. 


Wildemansprijs 2022 voor Flor Barbry’s Volkstoneel

In de feestzaal van het Klein Seminarie te Roeselare werd op zaterdag 23 april 2022 voor de vijfde maal de Wildemansprijs uitgereikt. Het is een onderscheiding voor een West-Vlaming/West-Vlaamse of een West-Vlaamse vereniging met opmerkelijke culturele en/of sociale verdiensten, over de grenzen van (West-)Vlaanderen heen. uitgereikt. Klik  hier om de uitnodiging te kunnen bekijken. 

Dit jaar ging de prijs naar Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen  uit Westouter waarvan onze maneridder Roland Delannoy één van de drijvende krachten is. ’t Manneke feliciteert niet zonder enige fierheid Roland en z’n gezelschap. Opmerkelijk is dat drie van de vier vorige laureaten ook maneridder of -jonkvrouw zijn, nl. vredesactiviste Jenny Vanlerberghe, beeldend kunstenaar Isidoor Goddeeris en actrice Chris Lomme. De vierde laureaat, filmregisseur Jan Verheyen, is dan weer gehuwd met jonkvrouw Lien Willaert. ’t Manneke is vree goe bezig!!!

Henk Laridon schrijft boek ‘Sprokkels en Sporen’

Bij onze ridder-proost Henk Laridon vloeit niet alleen bloed maar ook inkt in zijn aderen. Tijdens de corona-periode schreef hij een boek over het zoeken en vinden vanuit het geloof. Het boek kreeg dan ook toepasselijk de titel ‘Sprokkels en Sporen’ en gaat over sprokkels van gedachten en ervaringen over het geloof van een christen; sporen die getuigen van geloof en inspiratie. Gedachten en ideeën, neergeschreven door een parochieherder.  

Geloof kleurt en motiveert het leven. Wie er zin en inspiratie in vindt, wordt dankbaar. Wie vindt, mag dankbaar zijn voor iedere sprokkel, voor ieder spoor.

Het wordt uitgegeven door Halewijn en is verkrijgbaar in elke goede boekhandel of bij Henk zelf.  Boekvoorstelling op YouTube

Ridder-proost Henk Laridon is  pastoor van de pastorale eenheid Sint-Paulus Waregem en deken van het decanaat Waregem-Avelgem.

Mannekesridder verkozen tot West-Vlaams Ambassadeur 2021

Ridder Dominique Persoone (ridder sedert 2019) is verkozen tot West-Vlaams Ambassadeur 2021. De Brugse chocolatier haalde het op de Gala-avond in Brugge van andere genomineerden Will Tura, Emma Meesseman, Flip Kowlier, Yves Lampaert, Maneridder Jean-Pierre Six, Brihang, Manejonkvrouw Jennie Vanlerberghe, Anneleen Fransen en Michèle George. Proficiat Dominique!


Maneridder Ben Maelbrancke is overleden

Op zondag 7 november 2021 overleed ridder Ben Maelbrancke thuis. Hij was geboren in Brugge op 21 mei 1938. Mannekesridder van de lichting 2000. De begrafenis heeft plaats op 13 november om elf uur in de Sint-Martinuskerk van Sijsele. Uitvaartverzorging Frank De Coster, Sijsele. Het was zijn uitdrukkelijke wens om het Mannekeslint op zijn kist te leggen, hij zei ‘zelfs in mijn kist blijf ik Ridder’. Ook het Mannekesspeldje moest op zijn typisch giletje’.Maneridder Bernard Deheegher is niet meer

Op 13 oktober 2021 is ridder Bernard Deheegher thuis overleden in Watou. Hij was geboren in Poperinge op 6 december 1950. Ridder van de lichting 2005. Hij was stichter en voorzitter van het Internationaal Gregoriaans Festival van Watou en van het Gregoriaans Koor Jubilo Watou. Zo werd hij ook cultureel ambassadeur van Vlaanderen en van de stad Poperinge. De uitvaart heeft plaats in de parochiekerk Sint-Bavo te Watou op zaterdag 23 oktober om 10.30 uur. Oprechte deelneming aan de familie namens ’t Manneke. 

Herfstzitting Diksmuide – 10 april 2021

Zondag 10 oktober 2021 was het zo ver. Eindelijk – na twee jaar – was er weer een ridderzitting met twee nieuwe ridders en een jonkvrouw. Met name Bereklid Wim Debu, actrice Maaike Cafmeyer en de Roeselaarse burgervader Kris Declercq.

Klik  hier voor meer foto’s van de Herfstzitting.


v.l.n.r.: voorzitter Johan Colpaert, Kris Declercq, Maaike Cafmeyer en Wim Debu.

Ridder Jacques Coorevits is overleden

Op dinsdag 9 maart 2021 is in Waregem onze ridder Jacques Coorevits overleden. Een ridder van de humor, geboren in Desselgem op 24 februari 1943. Hij werd ridder van ’t Manneke in 1999. Jacques was ook één van de “maandschrijvers” voor onze Almanakske. Op 1 maart laatstleden had hij zijn bijdrage opgestuurd naar de redactie. Hij wordt maandag in Waregem begraven, voorganger is onze ridder en Bereklid Henk Laridon. Aan de familie bieden we onze oprechte deelneming aan.

Jonkvrouw Brigitte Balfoort presenteert een nieuw boek: ‘Prinsessen van België’

Onze jonkvrouw Brigitte Balfoort (jonkvrouw sedert 2018 op de lentezitting in Beernem) heeft onlangs een nieuw boek uitgebracht over ons koningshuis, hiermee is ze niet aan haar proefstuk toe. Het boek is pas op 11 december verschenen en het is al aan de vierde druk! Het zal nu ook in het Frans vertaald worden. Zelf liet ze weten:. “ik kan ook een gesigneerd boek met een persoonlijke boodschap opsturen of brengen voor wie geïnteresseerd zou zijn. Samen met mijn collega-auteur Joëlle Vanden Houden heb ik 20 jaar voor het magazine Royalty op VTM gewerkt. In ‘Prinsessen van België’, schetsen we de vrouw achter de koninklijke titel. We vertellen er tal van anekdotes die nooit de pers haalden over Prinses Elisabeth tot en met Prinses Delphine.”


Jonkvrouw Lutgard Simoens is overleden

Zondag 15 november 2000 is onze jonkvrouw Lutgart Simoens overleden. Ze was geboren in Ieper op 25 mei 1928. Ze was wat we noemen een “radiocoryfee”. Vele luisteraars kenden haar van het programma “Vragen staat vrij”. In 2004 werd ze opgenomen als jonkvrouw in onze ridderorde van ’t Manneke uit de Mane. Oprechte deelneming vanwege ’t Manneke aan de familie.

We zien haar hier in 2004 toen ze jonkvrouw werd.

Ridder Frank Baert met emeritaat

Op 1 oktober 2020 gaat ridder Frank Baert met emeritaat. De emeritaatsviering was gepland op zaterdag 3 oktober 2020 maar die kan niet doorgaan wegens Covid-19. Onze ridder wil iedereen bedanken voor de weg die velen met hem samen hebben afgelegd. Op de viering die dus niet doorgaat waren heel wat sprekers voorzien waaronder ook Mannekesbekenden: minister Hilde Crevits, vicerector Piet Desmet, campusvoorzitter Lieven De Strycker, algemeen beheerder Koen Debackere, ererector André Oosterlinck en rector Luc Sels.

Het Berek wenst hem het allerbeste tijdens de volgende jaren.

Jonkvrouw Kristien Foulon is overleden

Op 27 september 2020 is jonkvrouw Kristien Foulon overleden. Ze werd geboren in Roeselare op 12 september 1950. Tijdens de herfstzitting van onze ridderorde in oktober 2002 werd ze samen met verschillende dames, leden van het Berek of medewerksters (o.a. haar schoonzus Marleen), opgenomen als jonkvrouw. Kristien was de echtgenote van onze ondervoorzitter Jan Denys (ridder sedert 1984) en schoondochter van herstichter van ’t Manneke in 1965, Willem Denys. In 2016 werd ook haar zoon Koen, inmiddels lid van ’t Berek, opgenomen als ridder. Namens het Berek bieden we onze oprechte deelneming aan bij dit veel te vroege verlies. De uitvaart heeft zaterdag 3 oktober plaats in de Sint-Michielskerk te Roeselare waarbij de aanwezigheid beperkt is tijdens deze coronaperiode. 

Onze 100-jarige ridder Cyriel Moeyaert is overleden

Op vrijdag 25 september 2020 is in Poperinge Cyriel Moeyaert overleden. Vorig jaar vierde hij nog zijn honderdste verjaardag. Hij was geboren in Langemark op 23 mei 1920. Hij werd in 2020 niet alleen een eeuweling maar vierde ook zijn 75 jaar als priester.

Na zijn priesterwijding (8 april 1945) werd hij benoemd aan het Izegemse college. Samen met o.a. Erik Vandewalle ontdekte hij Frans-Vlaanderen. Hij leerde de streek van binnen en van buiten kennen. Na Izegem volgden Menen en Ieper. Cyriel Moeyaert was van 1975 tot 1990 inspecteur Nederlands in het lager onderwijs. Hij woonde vele jaren in Ieper om in 1992 te verhuizen naar Sint-Jan-ter-Biezen. Zo verzorgde hij jaren een misviering in het Frans-Vlaamse Abele.

In 1996 werd hij Ridder in de Orde van ’t Manneke uit de Mane. Met hem verdwijnt een van de grootste specialisten van het Nederlands van Frans-Vlaanderen. Hij publiceerde hierover verschillende boeken en artikelen, waarvan een groot aantal in “Ons Erfdeel” en in het jaarboek “De Franse Nederlanden-LesPays-Bas Français”. Vorig jaar stelde hij nog een boek voor over “Het Nederlands in Sint-Omaars door de eeuwen heen”.

Het Berek biedt zijn oprechte deelneming aan.

Nogmaals is een ridder overleden: Laurent Waelkens

Op 6 juni 2020 is ridder Laurent Waelkens overleden, hij was geboren in 1953. In 2003 ontving hij de ridderslag. Hij was ook één van onze twaalf “maandschrijvers” voor ons Almanakske. Voor de editie 2021 heeft hij trouwens in april de maand januari afgeleverd op de redactie. De uitvaart heeft plaats in intieme kring. Aan de familie biedt ’t Manneke zijn oprechte deelneming aan. Voor wie meer wil lezen over het leven van onze overleden ridder:  klik hier

Opnieuw een ridder overleden: Robert Ryckewaert

Jammer genoeg is op 19 mei 2020 opnieuw een ridder van ’t Manneke overleden (dit in Ieper). Robert Ryckewaert werd eind de jaren ’70 geridderd met de schepenen van Diksmuide (behalve burgemeester Laridon en schepen Crombez die al ridder waren). Hijzelf was stadssecretaris van Diksmuide waar hij geboren was op 15 september 1928. Onze deelneming aan de familie.

Ridder Lieven Demedts overleden

Op 11 mei 2020 is ridder Lieven Demedts overleden. Onze mederidder werd geboren te Kortrijk op 21 februari 1953 en stierf te Gent. Hij werd opgenomen in onze ridderorde in 1987. Lieven was beroepshalve advocaat maar was ook een fervente heemkundige. Jaren was hij ook burgemeester van Oostrozebeke. Aan de familie bieden we onze oprechte deelneming aan.

We zien hem hier (links) bij zijn intronisatie in 1987 en als deelnemer aan de Lentezitting in Wevelgem in 2016 (rechts).