In de traditie van ‘De Swighenden Eede’ ontstond in 1964 het idee om de Ridderorde van ’t Manneke uit de Mane in het leven te roepen. Sinds 1965 worden jaarlijks enkele verdienstelijke West-Vlamingen in de orde opgenomen.

Vanaf 2002 zijn er ook ‘jonkvrouwen’ bijgekomen. De lijst van de opgenomen ridders/jonkvrouwen telt intussen meer dan 300 namen. Er zijn ongeveer 165 ridders en jonkvrouwen in leven.

De kandidaat ridders/jonkvrouwen worden door het Berek voorgedragen en verkozen. Ze krijgen tijdens een plechtige ceremonie de ridderslag toegediend waarbij ze kunnen kiezen tussen de oerdegelijke West-Vlaamse ‘koteroare‘ of het sierlijk Indisch Zweerd.

De ridders/jonkvrouwen krijgen een lint ‘omhalst’ waaraan een maantje bengelt. Dat maantje is een echt kunstwerkje van onze ridder-kunstenaar Jef Claerhout (+) en zijn zoon Matthias.

De ridderceremonie vindt plaats tijdens de Lente- en de Herfstzitting. De Herfstzitting heeft zijn vaste stek in de Mannekes-stad Diksmuide, in principe op de 2de zondag van oktober. Voor de Lentezitting gaan we elk jaar op zoek naar een nieuwe West-Vlaamse gaststad of -gemeente.

Wil je weten wie zich ondertussen ridder of jonkvrouw in de Orde van ’t Manneke uit de Mane mag noemen, maak dan je keuze in het menu bovenaan.