Recent nieuws

Ridder DOM Anselm Hoste overleden

Op maandag 12 juni 2017 is Dom Anselm Hoste, abt emeritus van de Sint-Pietersabdij van Steenbrugge, het AZ Sint-Jan in Brugge op 86-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een ongelukkige val de zaterdag voordien. Sinds 1989 was hij ridder in de Orde van ’t Manneke uit de Mane en woonde trouw de ridderzittingen bij: op 30 april was hij nog aanwezig op de lentezitting in Oostende.

Hij was op 30 december 1930 als Antoon Hoste geboren in Beernem als derde in een gezin van vier kinderen. Hij werd benedictijn in Steenbrugge in 1950 en tot priester gewijd in 1956. In 1981 volgde hij abt Eligius Dekkers op. Hij was in Steenbrugge de zesde abt sinds 1896 en eigenlijk ook de laatste, doordat zijn opvolger door het kleine aantal monniken die titel niet meer kon dragen. Hij bleef in functie tot 1994.

Dom Anselm Hoste droeg verder bij aan de liturgisch-wetenschappelijke reputatie van zijn abdij die ook bekend was om haar Vlaams karakter. Hij was bedrijvig als historicus en publiceerde vele tijdschriftartikels en een twintigtal boeken, vooral over monastieke geschiedenis en spiritualiteit. Hij stelde ook de geschiedenis van de Sint-Pietersabdij van Oudenburg te boek, waarvan Steenbrugge de ‘erfgenaam’ was en waardoor Anselm Hoste zich zelfs de 58ste abt van Oudenburg mocht noemen.

Daarnaast bewoog de ereabt zich ook graag in het lichtere genre. In 1989-1990 verschenen de ‘hoofdkussenboekjes’ Vrienden zijn als volle bloesems en Gastvrijheid is een rijk geschenk. Als liefhebber van humor publiceerde hij in 1992 speciaal voor zijn mederidders van ’t Manneke het boekje Humor, een vorm van overleven , met een voorwoord van dr. Lieven Spyckerelle. Hij was ook lid van het berek (bestuur) van het West-Vlaams geschiedkundig tijdschrift Biekorf.

De uitvaartdienst vindt plaats op zaterdag 17 juni om 11 uur in de abdijkerk van Steenbrugge. Hij wordt begraven in de Pax-toren op het abdijkerkhof in Steenbrugge. (Tekst Noël Maes)

Op de foto’s bij zijn ridderslag in 1989 en in 2017 in Oostende.

Gouverneur – ridder Carl Decaluwé krijgt kwartierstaat

Op woensdag 15 maart werd een delegatie van Familiekunde Vlaanderen regio Brugge en de nieuwe Algemeen Voorzitter van Familiekunde Vlaanderen ridder Wilfried Devoldere (de vierde Mannekesridder die ‘nationaal’ voorzitter wordt, dit na gouverneur Leo Vanackere, Valère Arickx en Edgard Seynaeve) ontvangen aan de Burg 3 in Btugge bij de provinciegouverneur ridder Carl Decaluwé. Hij kreeg er uit handen van de Brugse familiekundigen zijn kwartierstaat overhandigd.

’t Mannekesbeeld in Diksmuide

Momenteel wordt er volop gewerkt aan de heraanleg van de Grote Markt in Diksmuide. Ook het beeld van ’t Manneke uit de Mane ontsnapt niet !

Ridder Fons Margot overleden

fonsMargotBaron Fons Margot, gewezen secretaris-generaal van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, nu Unizo) is op dinsdag 24 januari op 95-jarige leeftijd overleden in Dilbeek.

Fons Margot werd op 21 juli 1921 in Brugge geboren als oudste van 7 kinderen. In 1946, na de Tweede Wereldoorlog, werd hij de eerste hoofdredacteur van het ledenblad De Middenstand van het NCMV, waarvan hij tot 1986 de dagelijkse leiding had als secretaris-generaal. In die functie vertegenwoordigde hij meer dan 30 jaar de middenstand en vrije beroepen op het sociaal overleg. Hij was ook lid en voorzitter (1986-1988) van het Economisch en Sociaal Comité van de Europese Unie. Tot 1993 was hi voorzitter van de Commissie Rechtvaardigheid en Vrede. In 1990 werd hij door koning Boudewijn geadeld met de titel van baron. In hetzelfde jaar werd hij tot ridder geslagen in de Orde van ’t Manneke uit de Mane. Over zijn eigen belevenissen publiceerde hij begin 2011 het boek Vrede in Oorlogstijd beginnend met zijn jeugdherinneringen doorlopend tot de jaren vijftig. Daarover zei hij: “Het is het verhaal van vredelievende mensen die de oorlog ondergaan hebben, passief en actief, en die erdoor getekend werden.” Zelf heeft hij voor de inlichtingendienst van de Geallieerden gewerkt. Hij is genoemd naar zijn oom Alfons die in 1917 in WO I als oorlogsvrijwilliger sneuvelde en in Steenkerke begraven werd. Over hem schreef hij in 1998 een boekje.

Tot 11 november kon hij nog in goede gezondheid thuis wonen. De familie beleefde de afgelopen weken met hem in het revalidatiecentrum nog heel warme momenten. Zijn echtgenote is in 2012 overleden. De afscheidsviering vindt plaats op woensdag 1 februari 2017 om 11 uur in de Sint-Ambrosiuskerk in Dilbeek.

Onderscheiding voor ridder Luc Demeester

LucDemeester

Ridder Luc Demeester kreeg op 19 januari uit handen van ridder gouverneur Carl DECALUWE de onderscheiding van Commandeur in de Orde van Leopold II.
Luc (75) is voormalig bestuurder en uitgever bij Uitgeverij Lannoo. Hij heeft zich ook in heel wat functies voor de sector ingezet, o.a. als voorzitter van de Boekenbeurs. Verder bekleedt of bekleedde hij vele bestuursmandaten, o.a. van ’t Veer in Menen, Festival van Vlaanderen… Ook zetelde hij in het directiecomité van het Rode Kruis België en Vlaanderen.

Jonkvrouw Lies Laridon 10 jaar burgemeester van Diksmuide

Op 1 januari 2017 was jonkvrouw Lies Laridon tien jaar burgemeester van Diksmuide. “Uit liefde voor Diksmuide”. Het is meteen de titel van een 64 pagina’s tellend boekje dat zij schreef over haar burgemeestersdecennium, maar waarin ze ook terugblikt op haar jeugdjaren. Het zijn natuurlijk nog lang niet haar memoires, maar ze heeft wel de illusie, zegt ze, dat wie schrijft, in deze tijd van vluchtigheid en sociale media, toch een beetje blijft… Trouwens, wie het boekje wil, het is gratis te verkrijgen op eenvoudig verzoek bij mevrouw de burgemeester zelf. De voorstelling gebeurde op de nieuwjaarsreceptie van CD&V in aanwezigheid van jonkvrouw-minister Hilde Crevits.

LiesLaridon

Isidoor Goddeeris krijgt Wildemanprijs

Onze ridder en beeldhouwer Isidoor Goddeeris kreeg op zaterdag 26 november de Wildemanprijs overhandigd op het stadhuis van Roeselare. Het Berek van ’t Manneke feliciteert hem uiteraard. Een aantal ridders en jonkvrouwen waren aanwezig op de prijsuitreiking en poseerden achteraf graag met hem voor de foto. (Met dank aan Martin Vanhoutte)

img_1187

 

We zien v.l.n.r. Raoul Boucquey, Marleen Denys, Jennie Vanlerberghe, Jan Denys, Isidoor Goddeeris, Geert Bourgeois, Jan Meuleman en Wilfried Devoldere

Linde Declercq stapt in het huwelijksbootje

Linde Declercq, dochter van ridder Karel Declercq is vandaag in Izegem in het bekende bootje gestapt met Thomas Wouters. Linde debuteerde voor de Mannekesalmanak 2017 als ‘maandschrijfster’ en ze deed dat heel knap! Op de foto zien we het jonge paar met een trotse papa Karel en een even preuse Mannekesvoorzitter Johan Colpaert. Hartelijke gelukwensen van ’t Manneke !

huwelijklindedeclercq

Nieuwsbrieven

Halfjaarlijks verschijnt onze nieuwsbrief.

Je kunt de laatste nieuwsbrieven raadplegen: