Recent nieuws

DE HERFSTZITTING VAN 11 OKTOBER 2020 te DIKSMUIDE IS UITGESTELD!

 Wegens de uitzonderlijke omstandigheden veroorzaakt door het corona virus wordt, na onze Lentezitting van 26 april 2020 te Veurne, nu ook onze Herfstzitting van 11 oktober 2020 te Diksmuide, met de voorstelling van de nieuwe Volksalmanak 2021, de 99ste editie, noodgedwongen uit opgelegde veiligheidsoverwegingen voor iedereen, burgerzin en solidariteit met iedereen van hier tot aan de maan, afgelast én uitgesteld naar zondag 10 oktober 2021 te Diksmuide.

We wensen iedereen het allerbeste toe, draag elkaar zorg en we kijken uit om u allen terug te ontmoeten op een hopelijk coronavrije Lentezitting te Veurne op 02 mei 2021.

Er volgt later deze maand nog een brief met meer info aan alle ridders, jonkvrouwen, mannekesvrienden en –vriendinnen.

Het Berek.

Nogmaals is een ridder overleden: Laurent Waelkens.

Op 6 juni is ridder Laurent Waelkens overleden, hij was geboren in 1953. In 2003 ontving hij de ridderslag. Hij was ook één van onze twaalf “maandschrijvers” voor ons Almanakske. Voor de editie 2021 heeft hij trouwens in april de maand januari afgeleverd op de redactie. De uitvaart heeft plaats in intieme kring. Aan de familie biedt ’t Manneke zijn oprechte deelneming aan. Voor wie meer wil lezen over het leven van onze overleden ridder: klik hier.

Opnieuw een ridder overleden: Robert Ryckewaert.

Jammer genoeg is op 19 mei laatstleden opnieuw een ridder van ’t Manneke overleden (dit in Ieper). Robert Ryckewaert werd eind de jaren ’70 geridderd met de schepenen van Diksmuide (behalve burgemeester Laridon en schepen Crombez die al ridder waren). Hijzelf was stadssecretaris van Diksmuide waar hij geboren was op 15 september 1928. Onze deelneming aan de familie.

Ridder (priester) Cyriel Moeyaert 100 jaar.

In 1996 werd priester Cyriel Moeyaert als ridder opgenomen in de de Orde van ’t Manneke uit de Mane. Dit toen als priester-leraar, inspecteur, voorzitter van het Komitee voor Frans-Vlaanderen. Morgen zaterdag 23 mei viert hij zijn 100ste verjaardag. Namens het Berek, van harte gefeliciteerd.  Lees ook het artikel https://www.kerknet.be/bisdom-brugge/artikel/cyriel-moeyaert-100-%E2%80%9Czorg-dat-je-veel-plannen-hebt%E2%80%9D?fbclid=IwAR2Sxmx-5BxwXf7KJsSJbXO6swtnbjI85183EmgErLy_uywK2sZWARxi4ek.

Ridder Lieven Demedts overleden.

Heden 11 mei is ridder Lieven Demedts overleden. Onze mederidder werd geboren te Kortrijk op 21 februari 1953 en stierf te Gent. Hij werd opgenomen in onze ridderorde in 1987. Lieven was beroepshalve advocaat maar was ook een fervente heemkundige. Jaren was hij ook burgemeester van Oostrozebeke. Aan de familie bieden we onze oprechte deelneming aan.

We zien hem hier (links) bij zijn intronisatie in 1987 en als deelnemer aan de Lentezitting in Wevelgem in 2016.

Lees hier het krantenartikel over zijn overlijden.

Ridder en mede-herstichter van ’t Manneke Alain de Caluwe overleden.

Op zondag 22 maart ll. overleed ridder Alain de Caluwe te Assebroek op 88-jarige leeftijd, hij was een geboren Bruggeling. Hij was bij de herstichters van ’t Manneke uit de Mane in 1964. In 1965 werden de eerste ridders geïntroniseerd. We zien hem zittend op de foto met links Karel de Lille, Lieven Spyckerelle (2de voorzitter) en rechts Willem Denys (eerste voorzitter) en Jozef Penninck (eerste penningmeester). Gezien de huidige omstandigheden, heeft de uitvaart plaats in besloten kring. Namens ’t Manneke onze deelneming aan de familie, online condoleren kan op www.uitvaartcentrum-bleyaert.be.

Lentezitting 26 april 2020 UITGESTELD

Wegens de uitzonderlijke omstandigheden veroorzaakt door het corona virus wordt de Lentezitting van 26 april 2020 te Veurne uit veiligheidsoverwegingen voor iedereen, burgerzin en solidariteit van hier tot aan de maan, afgelast en uitgesteld naar 2021 opnieuw te Veurne, vermoedelijk op 2 mei of een nog te bepalen andere datum in april/mei.

We wensen iedereen het allerbeste toe, draag elkaar zorg en hopelijk tot op een coronavrije Herfstzitting te Diksmuide.

Ridder en Bereklid Bert Dewilde overleden.

Op 27 februari laatstleden is Bert Dewilde overleden. Enkele dagen ervoor vierde hij nog zijn 95ste verjaardag maar moest die dag nog opgenomen worden in het ziekenhuis. Hij stond vooral bekend als stichter van het Vlasmuseum. In 1978 werd hij tot ridder geslagen in onze ridderorde van ’t Manneke uit de Mane. De uitvaart had plaats op vrijdag 6 maart 2020 in de Kortrijkse O.-L.-Vrouwkerk. (op de foto zien we Bert aan het woord op de Herfstzitting van 2013, samen met proost Henk Laridon en voorzitter Johan Colpaert).

Onze voorzitter nam tijdens de afscheidsplechtigheid het woord. Je kunt de tekst hierna vinden: Rouwhulde Bert Dewilde

Ridder Gaston Durnez overleden.

Onze ridder werd in 1977 opgenomen als ridder in de Orde van ’t Manneke uit de Mane als “journalist – letterkundige”.  Vorige week donderdag (21 november) is hij overleden. Het Berek biedt zijn oprechte deelneming aan. Hij werd geboren te Wervik op 9 september 1928 en overleed te Lier op 22 november 2019. Op dinsdag 3 december heeft de uitvaartliturgie plaats om 11.30 uur, dit in de Sint-Guibertuskerk te Itegem.

Ridder Willy Persyn overleden.

Ridder Willy Persyn, senator, burgemeester, stichter, voorzitter en lid van talrijke verenigingen, werd geboren te Wingene op 23 februari 1923 en overleed in zijn 96ste levensjaar in het woonzorgcentrum Amphora te Wingene op 10 september 2019, omringd door zijn kinderen.  Van 1968 tot 1978 zetelde Willy Persyn in de senaat, als rechtstreeks verkozen senator voor het arrondissement Roeselare- Tielt en als provinciaal senator.

Willy Persyn was een graag gezien burgemeester van zijn Wingene van 1968 tot 1989. Zijn politieke carrière als lokaal politicus begon reeds in 1958. Toen werd hij voor de Volksunie verkozen tot gemeenteraadslid. Van 1965 tot 1968 was hij eerste schepen. Willy Persyn was zeer actief in het sociale leven. Hij was medestichter en oud-voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat. Tevens erevoorzitter van de Koninklijke Maatschappij Belgisch Trekpaard, W-VL én erelid van talrijke verenigingen.

Het was de evidentie zelf dat Willy Persyn, na een bevlogen laudatio, ‘welbespraakt als nooit tevoren’ van zijn peter, wijlen ridder-schepen Jozef Crombez, tijdens de Herfstzitting van 18 oktober 1981 te Diksmuide tot ridder in onze Ridderorde werd geslagen.

De uitvaart heeft plaats op donderdag 19 september a.s. om 10.30 uur in de Sint-Amanduskerk te Wingene.

Ridder Paul Breyne krijgt onderscheiding uit de allerhoogste kringen.

De gewezen provinciegouverneur Paul Breyne is ook ridder is in onze Orde kreeg een wel heel speciale onderscheiding. Klik op de foto meer info.

http://www.madeinwest-vlaanderen.be/nieuws/gewezen-gouverneur-paul-breyne-krijgt-erkenning-uit-de-allerhoogste-kringen/?utm_source=MIW&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=daily

Ridder Lucas Van Robas nodigt uit.

Ridder en Bereklid Lucas Van Robays jullie als kunstliefhebber uit op zijn tentoonstelling in Damme. Klik op de link voor meer info:

AfficheDamme2019

Ridder Isidoor Goddeeris nodigt uit.

Onze ridder Isidoor Goddeeris nodigt alle Mannekesvrienden-kunstliefhebbers uit op zijn tentoonstelling in Gent. Klik op de onderstaande link voor meer informatie.

IsidoorGent

Ridder Eddie Van Haverbeke overleden.

Zaterdag 20 april laatstleden overleed ridder Eddie Van Haverbeke in Oostende. Hij was geboren in Gent op 2 oktober 1932. Hij woonde in Oostende. Hij was o.a. viceconsul van Spanje, beroepshalve was hij in dienst bij de Belgische Marine maar hij was vooral gekend als stichter, eerste secretaris en later hoofdredacteur van de toenmalige Vlaamse Vereniging voor Familiekunde. In 1993 werd hij ridder van ons genootschap. De uitvaart heeft vrijdag 26 april om 11 uur plaats in de Heillige Petrus en Pauluskerk in Oostende.rouwbrief-van-haverbeke-eddie

Lentezitting 5 mei 2019 in Zwevegem.

Gelieve hierbij de uitnodiging te vinden voor onze aanstaande lentezitting:

uitnodiging Zwevegem

Ridder Hendrik Laridon overleden.

Op zaterdag 30 maart is ridder Hendrik Laridon overleden. Hij was jaren burgemeester van Diksmuide. In die hoedanigheid werd hij in 1976 opgenomen als ridder van ’t Manneke. We bieden onze oprechte deelneming aan, dit aan zijn echtgenote en kinderen waaronder onze proost-ridder Henk en burgemeester-jonkvrouw Lies Laridon. De uitvaartplechtigheid heeft plaats op vrijdag 5 april om 10.30 uur in de Sint-Niklaaskerk te Diksmuide, bijeenkomst en rouwgroet in de kerk vanaf 10 uur. (Foto uit 1976, bron Facebook Lies Laridon)

Ridder André Deceuninck overleden.

Ridder André Deceuninck die geridderd werd in 1995 overleed te Kortrijk op 14 december 2018. De uitvaart had in alle intimiteit plaats. Hij was geboren te Menen op 3 juli 1928. Beroepshalve was hij advocaat en later voorzitter van de rechtbankv an eerste aanleg te Kortrijk.

Ridder Edgard Seynaeve overleden.

Ridder Edgard Seynaeve (geridderd in 2002) overleed vrijdag laatstleden in Roeselare. De uitvaartplechtigheid heeft plaats, donderdag a.s. 20 december 2018 om 11 uur in de decanale Sint-Michielskerk van Roeselare. Voor consultatie van de rouwbrief:

Rouwbrief Seynaeve Edgard

Overlijden ridder Jozef Vandepitte.

Professor geneeskunde Jozef Vandepitte werd geridderd in 1997, hij ontving de ridderslag in Diksmuide samen met musicoloog Patrick Peire en de Kortrijkse politicus Stefaan De Clerck.Hij werd geboren te Uitkerke op 27 maart 1922 en overleed te Brugge op 8 november laatstleden, de uitvaartliturgie had in alle intimiteit plaats op 15 november 2018.

De recentste nieuwsbrief kan je hier lezen:

mediabrief19 april 2018