Recent nieuws

Lentezitting 5 mei 2019 in Zwevegem.

Gelieve hierbij de uitnodiging te vinden voor onze aanstaande lentezitting:

uitnodiging Zwevegem

Ridder Hendrik Laridon overleden.

Op zaterdag 30 maart is ridder Hendrik Laridon overleden. Hij was jaren burgemeester van Diksmuide. In die hoedanigheid werd hij in 1976 opgenomen als ridder van ’t Manneke. We bieden onze oprechte deelneming aan, dit aan zijn echtgenote en kinderen waaronder onze proost-ridder Henk en burgemeester-jonkvrouw Lies Laridon. De uitvaartplechtigheid heeft plaats op vrijdag 5 april om 10.30 uur in de Sint-Niklaaskerk te Diksmuide, bijeenkomst en rouwgroet in de kerk vanaf 10 uur. (Foto uit 1976, bron Facebook Lies Laridon)

Ridder Kurt Defrancq nodigt uit.

Na een bezoek aan de Dosseinkazerne in Mechelen keer je terug naar huis met een onbehagelijk gevoel .Hoe is zoiets ooit kunnen gebeuren ?

Tienduizenden mensen die van daaruit getransporteerd werden naar vernietigingskampen. ‘Dit is een voltooid verleden tijd’, wil je denken.

Onderweg naar huis razen de zware trucks je voorbij? Vrachtwagens waarin mensen op de vlucht zich verstoppen in de hoop op een beter leven.  Dit is de tegenwoordige tijd. Hoe komt het dat zoiets kan gebeuren ?

Tijd om daar een voorstelling over te maken en ze overal, in elk dorp, in iedere school, in elk godvergeten gat te gaan spelen .

Kurt Defrancq  werkte voor dit project samen met de Dossinkazerne . De Binnenzak van de Ziel is een voorstelling voor iedereen van 12 tem 102 jaar . Liefst voor ouders samen met hun kinderen, grootouders met hun kleinkinderen. Misschien leeft er nog een overgrootvader of overgrootmoeder die achteraf kan vertellen wat hij of zij zelf heeft meegemaakt . Vergis je niet , er zal ook humor schuilen in deze vertelling … Meer info op www.kurtdefrancq.be.

In de voetsporen van Stijn Streuvels.

Ridder Frank Lateur (Stijn Streuvels), ridder in 1967, wordt herdacht door middel van een wandel-, fiets- en fotoboek. Initiatiefnemer is de heemkring Langs d’Heuleboorden met o.a. onze ridders Noël Maes en Johan Roelstraete. Klik op onderstaande link voor meer info.

Streuvelswandeling

Ridder André Deceuninck overleden.

Ridder André Deceuninck die geridderd werd in 1995 overleed te Kortrijk op 14 december 2018. De uitvaart had in alle intimiteit plaats. Hij was geboren te Menen op 3 juli 1928. Beroepshalve was hij advocaat en later voorzitter van de rechtbankv an eerste aanleg te Kortrijk.

Ridder Edgard Seynaeve overleden.

Ridder Edgard Seynaeve (geridderd in 2002) overleed vrijdag laatstleden in Roeselare. De uitvaartplechtigheid heeft plaats, donderdag a.s. 20 december 2018 om 11 uur in de decanale Sint-Michielskerk van Roeselare. Voor consultatie van de rouwbrief:

Rouwbrief Seynaeve Edgard

Ridder Johan Catteeuw brengt nieuw boek uit.

Ridder Johan Catteeuw brengt rond Sinterklaas een boek uit met als titel “Pretpowezie”. Daarin 150 licht gestoorde Westvlamsche gedichtn……voe de zwoarte van t leevn e bitje te verlichtn.
De gedichten gaan over ….Ollanders die frans wiln klapn….domme bloendjes die bostvoedieng geevn…. De Duutschers die Pooln ol te gemaklijk binnvieln…

de Poolsche tale…….t woater die te diere grakt…..e peird die up de boane kakt…..de rieke smoeter die
t met zien maitresse ofmakt…..de vrouwe van de voetbalprof die zien paninizantje in eur slieptje plakt….de Kerke die an
gin geloviegen mi grakt…..
Stuk voor stuk gedichten met een grappige pointe, om op donkere dagen weer blij van te worden.

Tentoonstelling ridder Isidoor Goddeeris.

Hieronder lees je over het boek van ridder Isidoor Goddeeris, dit kan aangeschaft worden tijdens de tentoonstelling “Ingebeeld” die in galerij Gevaert, Hille 101-103 te Zwevezele plaats heeft van 1 tot 23 december, telkens van woensdag tot zondag van 14 tot 18 uur (of op afspraak).

Overlijden ridder Jozef Vandepitte.

Professor geneeskunde Jozef Vandepitte werd geridderd in 1997, hij ontving de ridderslag in Diksmuide samen met musicoloog Patrick Peire en de Kortrijkse politicus Stefaan De Clerck.Hij werd geboren te Uitkerke op 27 maart 1922 en overleed te Brugge op 8 november laatstleden, de uitvaartliturgie had in alle intimiteit plaats op 15 november 2018.

Projectvoorstelling ridder Isidoor Goddeeris.

Isidoor Goddeeris weet alle materialen naar zijn hand te zetten: van cortenstaal tot arduin, van klei, brons tot fragiele houtjes en koord. Water is een integraal onderdeel van zijn vormentaal. In installaties creëert hij er een onpeilbare diepte mee die de tijd lijkt te verzegelen. Zijn kunst spreekt aan door een bezinnende soberheid. Dat weerhoudt hem echter niet om af en toe een brok barokke wellust uit marmer te houwen. Etsen en ontwerptekeningen zijn inspirerende kunstwerken op zich, ze maken je deelgenoot van het boeiende creatieproces. Het werk van Goddeeris werd ondermeer opgenomen in de collecties van The European Bank London, Hachette Paris, Le Tour d’Argent Tokio, CC De Spil Roeselare. Jan Fabre beschouwt Isidoor Goddeeris als een van de hedendaagse kunstenaars waarvan het oeuvre absoluut meer aandacht verdient. Het getuigt van levendige frisheid en originaliteit. Hoog tijd voor een boek dus, wil je er meer over weten: Projectvoorstel_IsidoorGoddeeris.

De recentste nieuwsbrief kan je hier lezen:

mediabrief19 april 2018

Ridder Johan Mattelaer brengt nieuw boek: Hoognodig ! Plassen in de kunst.

Ook al plassen we allemaal verschillende keren per dag, toch hangt er een taboe omheen. Van jongs af aan wordt ons geleerd ons te ‘gedragen’ en ‘fatsoenlijke’ woorden te gebruiken voor dit nochtans noodzakelijke fysiologische ‘gebeuren’. Door de eeuwen heen is deze paradox bij vele kunstenaars niet ongemerkt gebleven. Hoognodig ! Plassen in de kunst: een reis door ruimte en tijd waarbij halt gehouden wordt bij allerlei kunstvormen.

Prijs 29,99 euro. Hardback, 240 pp., ISBN 978 94 6298 731 9

Johan Mattelaer is uroloog met een passie voor geschiedenis en kunst. Hij publiceerde diverse rijk geïllustreerde boeken op het raakvlak tussen de urologie/seksuologie en geschiedenis/kunst.

Nieuwsbrieven

Halfjaarlijks verschijnt onze nieuwsbrief.

Je kunt de laatste nieuwsbrieven raadplegen: